Herbalista

Tinktúra készítés az alapoktól

2015. február 22. - Herbalista

Az oldalon található italok nagy részének az elkészítéséhez valamilyen tinktúrára lesz szükséged.

Ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseid vannak: Hogyan is kell elkészíteni ezeket? Mi a különbség a tinktúra és a kivonat között? Pontosan meddig kell állni hagyni? Hogyan kell szűrni? Akkor ebben a posztban ezekre kapsz választ!

cikk8.jpg

Minden tinktúra kivonat, de nem minden kivonat tinktúra.

 

A különbség a következő:
A tinktúra egy koncentrált gyógynövény kivonat, amely alkoholban oldunk. Ezzel ellentétben a kivonatok ecetben, glicerinben, az alkoholtól eltérő folyadékban oldunk.

Két módon készíthetünk tinktúrákat is:

Friss gyógynövényből

  • Alaposan felvágott, összeaprított és megtisztított gyógynövényre lesz szükségünk
  • Töltsük a befőttesüveget 3/4-ig meg a gyógynövénnyel
  • Öntsük fel alkohollal úgy, hogy ellepje (alkoholról -> lejjebb)
  • Zárjuk le, ekkor az üveget el kell, hogy lepje a gyógynövény, de csak annyira, hogy rázható legyen

 

Szárított gyógynövényből

  • Használjunk alaposan kiszárított és felaprított gyógynövényt
  • Az üveget a feléig, maximum 3/4-ig tegyük tele gyógynövénnyel
  • A ráöntött alkoholnak ebben az esetben is el kell lepnie a tartalmat

 

Alkohol típusok, százalékok:

40% - 50% minőségi vodka:sage_tincture_bottle.jpg
Átlagos a tinktúra készítésnél. A legjobb a szárított, illetve a kevesebb nedvtartalmú friss gyógynövényekhez.

65% - 70%: Minél nagyobb százalékú az alkohol, annál többet old ki a gyógynövényből. Kifejezetten jó a több nedvességet tartalmazó gy.növényekhez, fűszeres gyökerekhez, magvakhoz, citromfűhöz stb.

85% - 95%:
Képes teljesen kiszárítani a növényt. Ezeket a tinktúrákat kizárólag cseppenként fogyasztjuk. Esszenciális olajak és aromák elérésére használjuk, amelyek a növényből nehezebben szedhetőek ki.

Tárolás:

Száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk a tinktúrákat. Heti szinten többször rázzuk fel őket, hogy jobban oldódjon. Általánosságban 4-6-8 hétig tároljuk őket, de ez gyógynövény tinktúránként változó.

Szűrés:

Egy tál felett öntsük az üveg tartalmát egy tiszta vászonba, majd hagyjuk hogy kicsepegjen. Ezek után csomagoljuk össze a vászonba a gyógynövény masszát és kezdjük el préselni, hogy a maradék nedvességtartalomhoz is hozzájussunk.
Ha ezzel készen vagyunk, töltsük át egy üvegcsébe és matricázzuk fel a nevével, elkészítési idejével és alkohol százalékával. Tartsuk hűvös, száraz helyen, s így több évig is eláll amit készítettünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herbalista.blog.hu/api/trackback/id/tr507203721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása