A kardamom egy igazán különleges fűszernövény, amely napjainkban leginkább Délkelet-Ázsiából származik. Magvait általában egészben használjuk fel, azonban vannak esetek amikor őrleményként, pl.: sütemények ízesítése során. Ebben a cikkben egy kétlépcsős kardamom koktél elkészítését fogom bemutatni.
A koktél alapeleme a kardamom tinktúra lesz. Azonban ez a tinktúra alkalmas arra is, hogy különböző koktélokba pár cseppet öntsünk mint fűszerezés. Vagy, hogy az elkészített koktélt lesprézzük ezzel a különleges tinktúrával, hogy különleges élményt garantáljunk a vendégeknek.
Kardamom tinktúra:
- 1/2 csésze vodka (lehetőleg magas százalékú)
- 3/4 zöld kardamommag, enyhén megtörve
Keverjük össze az alapanyagokat egy jól záródó üvegbe, majd hagyjuk állni 6-7 napot melegtől és fénytől védett helyen. A tinktúra elkészültével, szűrjük le egy tiszta vászonnal a folyadékot. Ez a különlegesen fűszeres tinktúra kb. 1 évig áll el.
Kardamom koktél:
- 4 cl London Dry Gin
- 1 cl friss citrom leve
- 1 cl vörös húsú grapefruit leve
- 1 cl kardamom tinktúra
- felöntéshez ásványvíz vagy tonik
Az összes összetevőt (kivéve az ásványvíz - tonik) tegyük shakerbe, jégre, majd alaposan rázzuk össze.
Öntsük pohárba, friss jégre. Majd adjuk hozzá az öntet ásványvizet vagy tonikot. Citromkarikával díszítsük!
Egészségetekre! :)