Herbalista

Tinktúra tippek 2.

2015. február 27. - Herbalista

Az előző cikk folytatása, még több tippel a tökéletes tinktúrához!

cikk12.jpg

  • A tinktúra készítés nem egy kőbe vésett dolog. Ennélfogva készíthetjük a tinktúráinkat különböző százalékú alkoholokkal is. Néhány gyógynövény kifejezetten jól oldódik ezekben az alkohol mixekben. Személy szerint Inkább használnék 50% és 75 % közötti alkoholokat, mint etil-alkoholt egy tinktúra elkészítéséhez.

  • Mennyi ideig kell állni hagyni a gyógynövényeket az alkoholban? Számos recept a 4- 6 hetet említi válaszként, napi 1-2 felrázással. Ez egy alap tinktúrakészítéshez megfelelő, azonban 9-12 hétig is eltarthatjuk ezeket, ha erősebb tinktúrát szeretnénk készíteni. Fontos, hogy a hosszútávú kivonatoláshoz mindenképpen alkoholos oldatra lesz szükségünk, hogy megelőzzük a gyógynövények bomlását.

  • Mint már említettem, kitűnő alternatíva a glicerin az alkohol nélküli tinktúra létrehozásához. Kifejezetten előnyös ha nem szeretnénk alkoholt inni, vagy esetleg kisgyermek, kisállat számára készítjük a produktumot. Azonban a glicerin nem a legjobb oldószer olyan esetekben ahol a gyógynövény olaj vagy gyanta tartalmú. A kivonatolás során pedig a víz a leggyengébb oldószer.

  • A legjobb módszere az eltárolásnak a jól zárható üvegpalack és a címke, amely elengedhetetlen ,hogy tudjuk mi van benne és meddig tárolható.

A cikkhez harmadik rész is várható!

A bejegyzés trackback címe:

https://herbalista.blog.hu/api/trackback/id/tr227225133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása