Herbalista

Arany koktél - kurkuma és tonik

2015. március 03. - Herbalista

Eljött a az ideje annak, hogy a blog találkozzon a kurkumával is. A kurkuma nem más mint egy fűszer, gyógynövény, amelynek gyökértörzsében, gumójában található sárga festőszín miatt kedvelnek annyira.
A gyömbérek családjába tartozik, sokszor emlegetik indiai sáfrányként is. A curry fűszernek illetve a paradicsomos koktéloknak, az ismert Worcestershire- szósznak az egyik alapösszetevője.
Gyógyhatását tekintve kifejezetten jót tesz a bélműködésnek, ízületeknek, illetve a májnak. Érdekesség még, hogy a keleti világban arcmosó vízként is ismert, hiszen tisztítja a pórusokat, serkenti a vérkeringést és fénylő, aranyló színt kölcsönöz az arcnak.
Viszont térjünk is a mai koktélunkra, hiszen nemcsak ezt a nagyszerű növényt, hanem a füst tinktúránkat is felhasználhatjuk végre.cikk16.jpg

A most következő koktél valójában háromlépcsős, azonban ha már elkészítetted a füst tinktúrád akkor csupán kétlépcsős. Először egy kurkuma szirupot kell létrehoznunk. Ez lesz az aranyló színezője a koktélunknak, ettől fog majd összetéveszthetetlenül elegáns lenni.

Kurkuma szirup:

  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg cukor
  • ~ 1,2 dkg friss kurkuma gyökér, megtisztítva, felszeletelve

Tegyük az összetevőket egy közepes lábasba, melegítsük amíg el nem kezd párologni kb. 15 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni kb. 2 órát. Ha elkészült, szűrjük át egy jól záródó üvegbe. A produktum egy hónapig áll el.

Arany koktél:

  • 4 cl London Dry Gin
  • 3 cl házi kurkuma szirup
  • 8 cl tonik
  • 3 - 4 csepp / fújás füst tinktúra


Egy épített italról beszélünk, a legjobb ha egy double old fashioned pohárba készítjük. Töltsük fel jéggel a poharat, majd adjuk hozzá a szirupunkat. A füst arománk következik, amelyből csupán 3-4 csepp elegendő, hiszen így is nagyon hatásos lesz. Következzen a London Dry Gin, amelyhez kifejezetten jól passzol a fűszeres ízvilág, majd végezetül öntsük fel a tonikkal. Ha készen vagyunk facsarhatunk bele egy kevés narancslevet is, illetve díszíthetjük narancshéjjal, illetve permetezhetjük is vele.
Az elkészült ital egy gyönyörűen aranyló és pezsgő koktél lesz. Ízvilágát tekintve pezsdítő és különleges élményben lesz részünk.
Egészségetekre!

cikk162.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://herbalista.blog.hu/api/trackback/id/tr607236679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása