Herbalista

Aroma tinktúrák: a füst

2015. március 02. - Herbalista

A tinktúrákról már korábban írtam; javarészt gyógynövények szárított vagy friss részeiből készítjük és alkoholos oldatban tároljuk őket. Ezeket magában, vagy bizonyos koktélokban használjuk fel (lásd: Kardamom tinktúra). Azonban, felmerülhet bennünk egy kérdés a koktéljainkkal kapcsolatban. Mit tegyünk ha azt szeretnénk, hogy az italunk ízvilága megmaradjon a tinktúra íze nélkül. S a tinktúránk csupán aroma jellegűen létezne a koktélban, ízesítés nélkül. Nos, ez a poszt egy füst tinktúrát fog bemutatni számotokra.

cikk15.jpg

Szóval pontosan mit is szeretnénk elérni egy aroma tinktúrával? Lényegében azt, hogy az italok egy új oldalát mutassuk meg, egy sokkal izgalmasabb, meghökkentőbb élményt garantáljunk. Mindemellett a koktélba valójában nem fogjuk beletenni az arománkat, így a már bevált vagy éppen új kipróbálásra kerülő koktél ízvilága nem fog megváltozni.

Mi a különbség az aroma tinktúra és a fúziók között? A fúziók elkészítési idejükben térnek el a tinktúráktól, illetve ezáltal a kinyert flavonoidok, vitaminok sem oly mélységben lesznek benne a folyadékban. Oldóanyag ez esetben a víz, amelyet forrásában kell a növényre önteni. Általában 24 órán keresztül áztatjuk a szárított gyógynövényt. Ekkor már fogyasztásra alkalmas állapotba kerül (fúziókról bővebben egy másik cikkben).

Az aroma tinktúra, azonban elkészítésének a technikáját tekintve pontosan megegyezik egy rendes tinktúra elkészítésével. Így hát lássuk, hogyan kapunk füst tinktúrát:

Füst tinktúra:

  • 1,5 dl alkohol - vodka, magas százalékkal
  • ~ 1 dl Lapsang Souchong tea (egy fekete tea fajta, füstölt tea néven is ismert)

Tegyük az összetevőket egy jól záródó üvegbe, majd hagyjuk állni két hétig melegtől, napfénytől védett helyen. Ha elkészült, szűrjük át dupla vásznon, majd palackozzuk és címkézzük. Amikor kinyitod, tömény füst aromát fogsz érezni, ez fogja majd garantálni a sokkoló sikert egy - egy koktélnál. :)

A legegyszerűbb felhasználási módja az, hogyha egy parfümszóróba átöntöd, hiszen így tudod a legjobban adagolni az italodra a kívánt mennyiséget. Arról, hogy mikor kell sprézni az italt, illetve hogy milyen koktélt készítsünk el az aroma tinktúránkkal egy következő cikkben fogok írni.

cikk152.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://herbalista.blog.hu/api/trackback/id/tr507233059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása