Alternatívákat keresel az alkoholos tinktúrákra? Milyen előnyei vannak a glicerinnek?
Olvasd tovább! :)
Mi az a glicerin?
- Színtelen, szagtalan, szirupszerű folyadék, amelynek édes íze van.
- Készítenek belőle fogkrémet, sampont, szappant, más otthon megtalálható tárgyakat is.
- Kiváló arra, hogy gyógynövény kivonatot készítsünk (glycerites) vele, alkohol hozzáadása nélkül.
- Azok számára kiváló, akik valamilyen okból nem fogyaszthatnak alkoholt (esetleg kisgyermek, kisállat).
- Hátránya az eltárolási időben mutatkozik meg az alkohollal szemben, hiszen ez csupán 1-2 évig tárolható.
Így készíts glicerin tinktúrát általánosságban:
- Pakolj tele egy tiszta üveget a friss és felaprított növényeiddel.
- Adj hozzá növényi glicerint, úgy hogy ellepje a növényeidet. Azaz töltsd majd tele az üveged.
- Kavard ki belőle a légbuborékokat, s ha kell adj még hozzá glicerint vagy vizet.
- Hűvös, napfénytől védett helységben tárold kb. 4-6 hétig a kivonatodat. Naponta vagy két naponta rázd fel a tartalmát a jobb oldódásért.
- A pár hét elteltével a szűrés következik. Egy tiszta szöveten keresztül szűrjük le a gyógynövénymasszát. Ügyeljünk arra, hogy tiszta legyen a kezünk, de a legmegfelelőbb a célra a gumikesztyű használata.
A szűrés végeztével, csavarjuk be a gyógynövénymasszát a tiszta vásznunkba, majd préseljük ki a maradék folyadékot is. - Palackozzuk, majd írjuk rá mikor készítettük. Készen is vagyunk!
Igaz, az oldalon javarészt alkoholtartalmú italokról van szó, azonban fontosnak tartottam megemlíteni ezt az alternatívát is! :)