Herbalista

Teákról általánosságban 1.

2015. március 08. - Herbalista

Ez az írás a teákról fog általánosságban beszámolni, arról, hogy milyen fajtái vannak és miben különböznek egymástól. Igaz, volt már erről kitéve egy videó itt a blogon, azonban ez angol nyelvű volt. Így itt egy hasonló részletességű, gyors összefoglaló ahhoz, hogy tudd mit iszol.

A teafogyasztás erősíti az immunrendszerünket, javítja a kedélyünket, serkenti az agyműködésünket és nem utolsó sorban elősegítheti a napi rutinunkat. Értem ezalatt a reggeli ébresztő, vagy az esti lazító hatású teát. Számos tea fajta létezik, így most a részletes bemutatásuk következik.

cikk20.jpg

  • Gyógyteák: az oldalon az egyik legnépszerűbb fajta, már pár cikk született ezekről a teákról. Az egészség megőrzését, helyreállítását szolgálja, illetve különböző megbetegedésekre elkerülésére lehet gyógyír egy - egy gyógytea. Mint már egy korábbi cikkben írtam, a gyógynövények különböző részeit használjuk fel, így tudni kell, hogy melyiket hogyan készítjük el. Erről bővebben itt.

  • Gyümölcstea: A valódi gyümölcstea koffein és csersavmentes, azaz ez nem egyezik meg a "gyümölcsízű fekete teával"! Leginkább gyümölcsdarabokból, virágszirmokból, levelekből készítjük el. Készülhet almából, meggyből, barackból, hibiszkuszból, narancshéjból stb. Ezeket vízzel forrázzuk, majd kb. 15 percig áztatjuk. Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.

  • Fekete tea: Fonnyasztás, sodrás, oxidálás. Ez az első három lépés amelyen keresztül megy a levél. Az oxidáció során veszít antioxidáns hatásából, azonban az íze karakteresebbé válik (illetve ekkor alakul ki a szín, cserzőanyag, aroma is!) majd szárítják és osztályozzák őket. Védelmet nyújt a szájüregi baktériumok elszaporodásával szemben és ezáltal kellemesebb leheletet biztosít. Magas fluortartalma miatt pedig véd a fogszuvasodástól.
    A koffeintartalma a kávéval szemben jóval lassabban fejti ki hatását, hiszen csersavat tartalmaz a fekete tea. Ez azt jelenti, hogy a kávé koffeintartalma már a gyomorban felszabadul, míg a fekete tea esetében ez csupán a belekben történik meg. A teát kb. 3-4 percig kell áztatni a forróvízben, ha tovább tesszük akkor nagy valószínűséggel kesernyésebbé válik az italunk.

  • Zöld tea: Ízre és színre is különbözik a fekete teától. Ennek az oka az, hogy ez a tea, a feldolgozása során kihagyja az erjesztési és fonnyasztási folyamatokat. Zöld teák között is fellelhető a különbség, hiszen különböző területekről származnak, pl.: kínai vagy japán zöld tea (más-más javasolt elkészítéssel).
    Hatásai az egészségünkre: antioxidánsokat tartalmaz, méregtelenít, erősíti a szívizomzatot. Tartalmaz C-, B2-, K-, vitaminokat, magnéziumot, vasat, fluort, káliumot, flavonoidokat. Ismert még zsírégető hatásáról. Általánosságban elmondható az, hogy 70 fokos vízzel öntsük le a teát, majd 2-3 percig hagyjuk állni. Azonban a kínai zöld teát 80-90 fokos vízzel javallott elkészíteni.

  • Fehér tea: Alacsony csersavtartalommal, azonban magas antioxidáns- és vitamin tartalommal bírnak. Fiatal levelekből készül szárítással. A leghatékonyabb a bőr regenerálására, illetve lassítja annak öregedését. Szintén zsírégető hatással bír. Elkészítése: 70 fokos vízzel leöntve, kb. 10- 12 percig áztatni hagyni.


A cikkhez folytatás következik!

A bejegyzés trackback címe:

https://herbalista.blog.hu/api/trackback/id/tr457245949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása